Sidor

lördag 1 november 2014

Utlandssvenskens utmaning

Nu har andra numret av det digitala magasinet SMUL kommit ut. Det vill säga tidningen för oss som på ett eller annat sätt lever med svenska språket fast vi bor utomlands. Den är gratis att ladda ner, gå in r så får ni se hur det går till.
 Och det är ett riktigt fullmatat nummer. Här finns många personliga berättelser om flerspråkighet, här finns reportage från olika håll i världen, däribland svenska skolor utomlands plus film-och boktips och en del pyssel för barn.

Särskilt intressant är tidningen förstås om man har barn som man försöker ge mer än ett språk - gissa om jag skulle ha lusläst den för 25-30 år sen när mina barn var små! Då levde fortfarande åsikten kvar om att barn inte skulle klara att lära sej mer än ett språk i taget. Tur att vi inte lyssnade på det örat, utan fortsatte att prata våra två språk parallellt...  Förresten, vet ni vilket ord som var dotterns första ord på grekeiska??  Ελιά! Det vill säga "oliv", hahaha...
Och i Amfipolis stiger spänningen igen, för nu har man nu hittat en nedsänkning i golvet som kanske skulle kunna betyda att det finns en krypta UNDER tredje kammaren. Fortsättning följer!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset! Kände inte till denna digitala tidning.

Magnus Franzen sa...

Hoppas gravplundrarna missat denna eventuella krypta!!

Grekland nu sa...

lena - den är faktiskt värd att läsa, tycker jag!
Magnus - Det hoppas jag också! Nu börjar man undersöka om det ev även finns andra större gravar i samma kulle, det ska göras geologiska undersökningar, spännande...

Bortugal sa...

Jättebra tips! Jag har två döttrar i portugisisk skola. Den ena kunda läsa och skriva lite på svenska innan flytten hit, men den andra lär sej läsa och skriva på portugisiska och hemspråksundervisning är inget som erbjuds här förstås. Jag känner att det är ett stort ansvar som vilar på mej om hon ska lära sej läsa och skriva på sitt modersmål också! Jag tröstar mej med att om jag misslyckas så får hon ju världens sjätte största språk som sitt eget i ställer för svenskan som är mindre än typ quechua. (Fast quechua har vi ju ingen anknytning till..:/ )
/ Åsa
www.bortugal.se

Grekland nu sa...

Åsa - Du kommer nog att hitta mycket intressant läsning i SMUL! Finns det ingen svensk lördagsskola i närheten av där du bor? Den hjälpte mina barn med just skrivning och läsning. Det är som du säger ett tungt ansvar som vilar på dej, men försök att träna på svenskan på så många olika roliga sätt du kan. Om barnen själva visar intresse kommer de nog att lära sej både läsa och skriva, i alla fall hjälpligt.