Sidor

lördag 22 oktober 2011

Om sopor, isprinsessor och reatomtar

Föreningens träff på taverna igår kväll i Thessaloniki avlöpte väl. Ett tiotal personer kom och vi hade det hur trevligt som helst. Och maten på tavernan "Vrotos" var supergod, rekommenderas!

Men annars var det ingen höjdare att gå omkring i Thessalonikis centrum igår och idag. Aldrig förr har jag väl sett stan så smutsig och otrevlig. En av orsakerna är förstås sopstrejken som pågått i 21 dagar!

Överallt låg stora stinkande sophögar, ibland alldeles intill caféborden eller affärernas grönsaksstånd. Hörde sen att strejken avblåstes just igår och senare på kvällen var sopbilarna på gång.

Men det var inte bara soporna, tror jag. Det var som om jag "såg" stan för första gången med klara och nya ögon, såg alla slitna hus, allt klotter, tomma affärslokaler och all misär som finns. En ekonomisk kris drabbar alltid först storstäderna, och nu SYNS den, inte bara i Aten utan även i Thessaloniki. Så tråkigt.

Har krisen även drabbat tomten?? Julen närmar sej och i en affär såldes tomten ut för endast 1 euro...

Var inne i en bokhandel och kollade lite på de nya böckerna. Just nu är det stor kampanj här för Camilla Läckbergs böcker. Hennes bok "Isprinsessan" ligger högt på föräljningslistorna.

Sov över hos sonen som är ledig några dar från militärtjänsten, och vi intog frukosten i morse på Starbucks vid Kamara. Vi satt länge, nersjunkna i var sin fåtölj och pratade om livet och framtiden. Den stunden gjorde resan värd.

9 kommentarer:

Åsa sa...

Men som det ser ut man blir så ledsen av allt som händer. Här på Rhodos har vi ingen sopstrejk som tur är, kram.

Ingrid sa...

Ja, tyvärr har Thessaloniki inte blivit vackrare med åren utan tvärtom. Detta är åtminstone min åsikt. Jag bodde där 1967-1971 och gatan Tsimiski var riktigt fin då. I Grekland byggs ju husen för det mesta av privata byggnadsfirmor och säljer lägenheterna sen. Därefter blir byggnaderna inte mera renoverade, och så är det med trottoarerna också. Dessutom finns det inget fastighetsregister ännu. När enfamiljshusen inte är mera bebodda blir de ju bara ruiner med tiden. Så det svenska systemet är inte så tokigt. Det som är fint i Thessaloniki är promenaden vid hamnen, den s.k. "paralia".

Äventyret framtiden sa...

Diskussionen om livet och framtiden är det bästa. Minns alla fina stunder tillsammans med sonen ....märkligt att man alltid längtar efter dem när man känner efter:)

Freedomtravel sa...

Just sopor som inte städas bort ser så sjukt trist och smutsigt ut. Men med en såhär djup ekonomisk kris följer förstås konsekvenser... man undrar hur det ska gå...

Gunnar sa...

Sopberget utanför Skandinaviska kyrkan växer för varje dag. I torsdags eldades våra tre stora soptunnor upp mitt på Amalias-gatan. En hel del skräp brann upp i och omkring tunnorna. Nu har vi inga sopkärl. Hoppas vi får tre nya. Det brinner på nätterna i Athen. Vi sover med ett öra vaket mot gatan.

Marina pa Kreta sa...

En son i arme'n?
Blir söner så stora?
Jag som trivs så bra nu när han ligger i soffan bredvid och ser på tecknat. =)

Anonym sa...

Hej!ar pa kreta,paleochora.har strejkas oxo!Visst ar det jatte jobigt men folk vill ha FORANDRING!

Grekland nu sa...

Åsa - visst blir man ledsen! Här i Naousa strejkade sophämtarna bara en dag, så även vi är förskonade. Men bilden av både Aten och Thessaloniki är hemsk.
Ingrid - Precis så är det ju, att det inte finns någon övergripande skötsel av fastigheterna. Nästan varenda byggnad är trasig eller klottrad på, och vem ska ta hand om det? Var och en sköter ju bara sin egen boyta. Det är verkligen synd om Thessalonikis centrum förslummas, för egentligen är det ju en väldigt vacker stad! Det är en levande och mysig stad på många sätt, men den måste ju skötas och inte verkar nye borgmästaren få nåt gjort han heller.
Pettas - såna stunder med barnen är guldkorn man inte kan få för många av...
Freedomtravel - ja, sopberg är ju verkligen extremt hemskt! Och stanken var förfärlig.
Gunnar - ja, usch, ni har det för hemskt där i era kvarter just nu (dessa kvarter som ju egentligen hör till de finaste och mysigaste i stan)! Måste kännas olustigt att det brinner dessutom på nätterna.
Marina - haha, ja söner kan bli så stora, fast det är svårt att inse för en morsa. För mej är den 24-årige soldaten fortfarande min lille pojk...
Anonym - jag vill också ha förändrig! OCh jag förstår dem som strejkar (för det mesta). Men ibland känns det bara för trist när ingenting fungerar och omgivningen förfaller.

Tina sa...

Jättetrist, verkligen! Jag som ahde så himla bra minne av mitt senaste Thessaloniki-besök och att det var så himla rent och fint i centrum!