Sidor

tisdag 2 december 2014

Man måste ju få känna doften...

Varje år vid den här tiden brukar jag vilja slå ett slag för grekisk saffran (det vet ni som är trogna läsare). Vet inte varför jag självmant har tagit på mej den uppgiften, men kanske för att jag för ett antal år sen var i byn Krokos utanför Kozani och gjorde ett mycket intressant reportage om hur man där odlar krokus som blir till finaste saffran.Att se hela familjer, kvinnor, män, barn och morföräldrar gå dubbelvikta och plocka de små blommorna och rensa och torka för att ta hand om pistillerna är imponerande. Skörden lämnas sen till byns kooperativ, KROKOS KOZANIS (som har ensamrätt i Grekland) och där tas allt om hand under sträng kontroll innan saffranet vägs och packeteras. Gissa hur många blommor det behövs för att framställa ett kilo saffran? Jo, 150 000 blommor. Inte konstigt då att kilopriset blir högt (här hos oss kostar 1 gram mellan 3.20 coh 3.80). Alla tre bilderna är från vårt reportage och är tagna av Marie Mauzy.
Trodde inte jag skulle orka baka några lussekatter i år, men skam den som ger sej. Så idag blev det en liten sats med gula bullar som ska sparas till lucia och jul. Man måste ju bara få känna DOFTEN...

6 kommentarer:

anitaskreta sa...

Instämmer helt!! Under mina 20 år här har jag provat olika saffran som säljs här och där och den absolut bästa är exakt den du visar! Superbra kvalite.

Inget nytt under solen sa...

Vi köpte med oss saffran, när vi var hos er - jag nändes inte använda det förra julen, kanske ändå att jag skulle använda det i år...
Kul att du har bakat saffransbröd, det gör mycket för advents- och julkänslan. Doften är underbar! Än har inte jag bakat. Kram!

Anonym sa...

Vilket jobb! Jag får ont i ryggen bara vid tanken på att gå dubbelvikt. Gott med bullar, helst om någon annat bakat...
Monica P

Grekland nu sa...

Anita - Ja, den är av hög kvalitet och exporteras ju också till många andra länder (därav en liten del till Sverige). Så man behöver verkligen inte skaffa saffran från Sverige om man bor här.
Birgitta - Då tycker jag du ska använda den i årets bak!! Lycka till!
Monica - Precis, samma känsla får jag också, oj oj vad de måste få ont i ryggen...

Mary Childs sa...

Interesting! I had no idea that's where saffron came from. I'm not sure I've ever had anything with saffron in it, probably because it is so expensive. I see you use it in bread. Is that a Swedish tradition? My mother always put cardamom in her Swedish breads, but that's probably a completely different flavor.

Thanks for expanding my world!

Grekland nu sa...

Mary- we use saffran in the so called "lussekatter", which is something like bulle, but in another shape (search for them on Google!). And we eat them at Advent and Lucia and it is a very strong trafition! Most of all I like the smell of them from the owen...