Sidor

fredag 21 oktober 2011

Kryddor

"Kryddor" är temat för idag, i Show and tell, och det är HeLena som står för värdskapet.

Och kollar man i min kryddhylla är det proppfullt av små burkar och påsar (tänker INTE visa på bild hur rörigt där är), men i praktiken är det bara en handfull kryddor som jag egentligen använder, förutom salt och peppar. Och mest av allt använder jag oregano och gurkmeja.

Oregano, vars namn på grekiska betyder "bergets glädje", är bara helt nödvändigt i grekisk matlagning. Jag kryddar nästan alla kött-och grönsaksrätter med oregano och jag häller oregano på tomatsalladen och på fårosten. Så den går det åt mycket av och därför köper jag den i lös vikt på marknaden. Hemma häller jag över den i en glasburk.


Det står mycket i grekisk historia och mytologi om oregano. Afrodite odlade den i sin trädgård, sägs det, och Aristoteles hävdade att oregano är bra mot förgiftning och sår.

Den andra kryddan som jag använder varje dag är - kanske lite oväntat - gurkmeja. Den hör inte hemma i det grekiska köket, utan i det asiatiska (ingrediens i curry), men den börjar bli mer och mer känd även här som en krydda med många goda egenskaper. Den verkar antioxiderande och inflammationshämmande och det pågår intensiv forskning för att se om man ska kunna använda den som läkemedel. Läs gärna dessa två artiklar om gurkmejas egenskaper, här och här. Jag använder alltså gurkmeja i alla maträtter som har tomatsås som bas, men också i ris-och kycklingrätter, och den ger både färg och smak. Men dessutom har jag tagit professor Stig Bengmark på orden och ser till att äta en matsked gurkmeja om dagen, som jag rör ut i ett par skedar yogurt.

Numera finns gurkmeja att köpa i de stora livsmedelsaffärerna i Grekland. Den heter "κουρκουμάς" på grekiska (tourmeric), men kallas också för "χρυσόριζα". Här i Naousa finns den till och med att köpa i lös vikt.

Nu ska jag jobba en stund, sen är det dag för sånglektion. Och på eftermiddagen åker jag till Thessaloniki för att tillbringa kvällen på taverna med svenska föreningen...

8 kommentarer:

Monica P sa...

Oregano använder jag också mycket. I salladen har vi traditionellt alltid "thribi" som växer överallt här, men som också säljs över hela ön till turister och bofasta. "Thribi" menar nog att man gnuggar den till mindre smulor, och så gör jag över salladen, annars har jag hört att det latinka namnet är satureia thymbra.
Gurkmeja har jag aldrig prövat, tack för tipset!

Tina sa...

Åh, gurkmeja är grejen, alltså? Har nog använt den kryddan en eller två gånger i mitt liv. Dags att åka och handla det! Annars, använder du inte timjan som finns i Grekland? Det är ju så gott!

Äventyret framtiden sa...

Även hos oss är oregano en av favoritkryddorna. Gurkmeja använder även jag när jag gör iransk mat. Jag lärde mig av mina iranska vänner och fastän jag kanske inte tycker att gurkmejan smakar särskilt mycket, litet annorlunda så passar den utmärkt i orientalisk mat.

Ha det gott!

Marina pa Kreta sa...

Vi använder inga torkade kryddor alls, mer än massor av oregano.
Maten får smak av vinäger eller citron, olja och salt + grönt, såsom dill, persilja, fänkål och allt de andra...
Makens mage tål inte kryddor, peppar är värst och nu gnäller barnen om det smakar "nåt konstigt".
Gurkmejja låter spännande!

Musikanta sa...

Visste inte att gurkmeja hade något annat värde än att sätta färg på maträtter. Intressant!

Oregano använde vi mycket innan MM slutade att baka pizzor p.g.a. doktorns dietföreskrifter. Själv har jag inte hunnit med att skriva fredagstemat än, men det kommer...

Annika sa...

Oregano är verkligen en underbart GOD krydda.
Passar till det mesta.
Gurkmeja är det nog inte ofta jag använt.
Men det borde jag nog göra.
Ha en fin helg!

Karin sa...

Tack för intressant kryddkunskap! Gurkmeja använder vi aldrig men ska se om jag hittar den i vår nya fina supermarket. För oss är det annars mest färska kryddor som gäller - basilika, helst citronbasilika, oregano förstås och persilja.Från torrförrådet blir det mest peppar i olika förger. Mums!!

Grekland nu sa...

Monica - ja att smula sönder oreganon över salladen är ju också ett bra sätt, så gör jag också ibland.
Tina - Timjan, jo det händer nog, men tyvärr rätt sällan. Måste nog köpa lite ny sådan, för det är ju verkligen gott!
Pettas - ja, i iransk mat använder man nog både gurkmeja och saffran. Vi har också iranska vänner som alltid bjuder på jättegod mat. Men jag tycker även den passar i all mat som har tomatsås som grund.
Marina - citron är också en bra "krydda", och den passar ju till många grekiska maträtter. Så tråkigt att inte tåla kryddor! Men tur att det går bra med oregano då.
Musikanta - oregano är gott i många maträtter, inte bara på pizza, så du kan nog få in den igen i matlagningen om du vill.
Annika - ja, visst är oregano GOTT!
Karin - det är väl härligt att kunna använda färska kryddor från egen trädgård! Men pröva även gurkmeja, t ex i ris, det får en gul och fin färg förutom att den ger extra smak.