Sidor

söndag 15 januari 2012

För den som vill hjälpa till

Det verkar som om Alexandra Pascalidous tv-program "Vad är det för fel på grekerna?", som jag skrev om förra veckan, satte fingret på en öm punkt. Den väckte känslor och många i Sverige blev berörda och kände att man vill göra en insats för dem som har det som svårast just nu i Grekland.

Pascalidou skriver om dessa reaktioner på sin blogg. Men även Skandinaviska kyrkan i Aten har fått ett stort antal mejl efter programmet från människor som frågar hur de kan hjälpa till. Och reaktionen från kyrkoherde Gunnar Lidén och hans personal kom snabbt: man har etablerat kontakt med en vårdcentral som drivs i Atens centrum av organisationen "Läkare i Världen". Där erbjuds läkarvård, mediciner och mat till personer som inte har råd att betala. I första hand riktar sig verksamheten till den halva miljon papperslösa invandrare som finns i landet, men under senare tid har allt fler greker kommit och sökt hjälp där.

Den som vill kan alltså sätta in öronmärkta pengar på kyrkans konto och dessa vidarebefordras sen oavkortat till vårdcentralen. Här skriver kyrkoherden om besöket på vårdcentralen och på kyrkans hemsida finns mer information för den som är intresserad. (Bild från den grekiska "Läkare i världens" hemsida)

Det här är ett bra och konkret sätt att göra en insats på, tycker jag. För tyvärr, det ÄR väldigt många människor i Grekland som just nu behöver praktisk och akut hjälp för att klara livhanken. Men förhoppningsvis handlar det om AKUTA och övergående insatser, förhoppningsvis kommer den grekiska regeringen att ta sitt ansvar och sitt förnuft till fånga och inte slå sej till ro med att kyrkor och andra organisationer tar hand om dem som slås ut i krisens spår.

Ända tills nu har Grekland varit Europas syndabock och det har varit tillåtet och helt ok att håna och kläcka ur sej vilka rasistiska åsikter som helst om grekerna. Pascalidous dokumentär fick till viss del opinionen att svänga, i alla fall i Sverige (även om filmen nu väcker debatt även i andra länder tack vare youtube).

Men det är förödande om vi nu hamnar i andra diket och Grekland blir Europas u-land som andra länder tycker synd om eller behandlar styvmoderligt och där människors problem löses via välgörenhet. Det är viktigt att komma ihåg att Grekland fortfarande är en likvärdig medlem i den europeiska familjen, men precis som i alla familjer så finns det medlemmar som periodvis behöver extra hjälp och stöd.

Annars skiner solen på både onda och goda och temperaturen låg på minus tre i morse. Trevlig vecka på er!

11 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Även jag fick höra, senast igår, att grekerna kan skylla sig själva, när den europeiska ekonomin kom på tapeten, som den ofta gör i dagar som dessa.
Det är ett uttryck som man aldrig får lämna obesvarat, för det vittnar om stor okunskap och fördomsfullhet.
Personen som sade det blev tyst när jag frågade om alla barn som inte kan äta sig mätta för dagen får skylla sig själva?
Lite resonlighet måste det väl ändå finnas.

ha en fin dag!

Monica P sa...

Bra skrivet.Den situation vi lever i är otroligt komplex. Vems fel...ingen bra utgångspunkt för att gå vidare.

På det personliga planet har vi folk vi understödjer med ganska mycket pengar, även praktisk hjälp. Frågan är hur mycket var familj ska orka innan desperationen tar över.

Hittills böjer sig många som i en storm, hoppas att det ska gå över, man ska få jobb, man ska bli frisk, man får betalt för det där man gjorde flera år sen...

Marina pa Kreta sa...

Himla bra skrivet IngaBritt!
Jag kommer länka till detta inlägg på sidan "hur hjälper man till?" i min blogg.
Kram!

anneli sa...

Så bra skrivet ! Får också höra ofta om detta att grekerna får skylla sig själva!! Särskilt nu när jag just nu befinner mig i Sverige . Lätt att säga när man inte vet allt!
Ska nog också blogga om detta så att så många som möjligt kan va med och hjälpa till!
Ha det gott!

Tina sa...

Ingabritt, du har ett pris att hämta hoe mig.

M sa...

Tack för ännu ett relevant och fint blogginlägg! God vecka! Hälsningar M

Grekland nu sa...

Pettas - Jo, det är så lätt att säga sånt där, såna kommentarer slinker ur folk utan att de tänker närmare efter. Bra att du reagerade, det borde vi göra lite oftare.
Monica - precis, ingen idé att hålla på och tjafsa om vems fel det är, många är medskyldiga och många är oskyldiga. Och det där med att böja sig och hoppas det går över känner jag igen, ibland orkar man inte kämpa hela tiden.
Marina - tack! Kul att du länkar!
anneli - jo, som sagt, det sägs både det ena och det andra om grekerna och det är tråkigt när man hamnar i ett läge då man generaliserar grovt på det sättet.
Tina - Nyfiken, ska strax titta in hos dej...
M - tack för det!

Eva sa...

Jag har äntligen sett denna dokumentär på SVT Play och måste säga att den var oerhört nyanserad och djupgående. Precis som du så är jag less på den vanliga kommentaren om hur hopplösa och lata alla greker är och denna film kanske kan tysta i alla fall några idioter.

Grekland nu sa...

Eva - ja, hoppas kan man ju alltid...

Marlene sa...

En jättefin och bra film, ett jättebra inlägg... vad jag önskar mest är att Merkel såg den!!! Fast det skulle nog inte tina hennes pengahjärta

Grekland nu sa...

Marlene - Tyvärr, det skulle nog inte hjälpa, det tror inte jag heller...