Sidor

lördag 8 november 2014

Att se på Aten med olika ögon

Medan regnet vräker ner utanför fönstret läser jag i SvD att en utställning som heter "Chasing shadows" öppnas på Galleri Kontrast i Stockholm på torsdag. Där visas bilder av Staffan Löwstedt, bildredaktör och fotograf på SvD. Där visar han "gatufotografier från en stad i fritt fall". Det vill säga Aten.
Foto: Staffan Löwstedt
Foto: Staffan Löwstedt
Hans bilder är svartvita, närgångna, konstnärliga - och i de flesta fall mycket deprimerande. Om jag inte visste bättre så skulle jag aldrig vilja besöka Aten efter att ha sett dessa bilder.

Visst, allt detta som skildras finns i Aten, Där finns kvarter med total misär, där finns slitage, klotter, sopor och utslagna människor. Är det detta man vill se så hittar man det lätt (och i vilken mångmiljonstad gör man inte det?)

Men om utställningen BARA visar denna sida av stan så måste jag få protestera. Aten är så mycket mer! Den har ljus, skönhet och sprudlande liv också! Nedan följer några av de bilder jag själv tagit vid mina besök i stan. Och jag känner att jag har massor kvar att upptäcka.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Så rätt du har!
Det är lätt att beskriva verkligheten som totalt svartvit. Om du träffar en person med sån inställning tänker du antagligen "vilken kverulant, kan det vara så illa och är det så synd om henne/honom). Personligen vill jag hellre se sånt som är bra och positivt, och folk som bara klagar orkar jag inte med, särskilt inte den sorten som inte alls är intresserad av MINA problem...liksom...hoppas denne fotograf såg några bra sidor av stan också, annars lär han falla i djupaste depression inom kort.
Monica P

Monika M Ringborg sa...

Ja, du har helt rätt. Själv har jag inte varit i Aten sen år 2007, men från 2004 till 2007 var jag där sammanlagt i 25 veckor och kontraster fanns. Har bott i fem olika stadsdelar. Bilder som dessa kunde man se även då om man gick från de stora stråken, precis som du beskriver. Men av de som varit i Aten under de senaste åren vittnar om att den här bilden har blivit mer förekommande än tidigare. Journalister m.fl. väljer alltid enligt min erfarenhet att förmedla endimensionella perspektiv. Nu borde de ta fram det positiva så folk inte skräms av att åka dit.

Aten är en fantastisk stad, gammalt och nytt trängs. Historien är begravd under asfalten man går på .. Och vacker, otroligt när solen lyser och hela staden glittrar.

Jag blir nästan lyrisk, men också beklämd.

Anonym sa...

Aten är ett drömmål för mig, har bara varit där 2 ggr. Tror senast var när fasaderna var intäckta för att de skulle renoveras till olympiaden. Oj fasa, vad det är längesen! Men jag var helt fascinerad av kontrasterna mellan shoppinggatorna och Monastiriki t.ex. Och den flotta gågatan nedanför Akropolis fanns redan då, underbar stad full av historia!
h. Inga-Britt

M sa...

Jag håller helt med dig. Herregud, det är klart det finns misär i Aten men det gör det ju i alla storstäder! Och om det nu är så att en stat (eller en person för den delen) har det svårt så hjälper man ju inte genom att fokusera på eländet! Det finns så mycket kraft och skönhet i Aten så när någon vill reducera staden till "misär" tänker jag direkt att det luktar avundsjuka....som så många gånger förr i utländsk media. MVH M

anitaskreta sa...

Förra året var jag och maken i Aten fem dagar. Trots att vi mest var på mässa så hann vi göra Aten också. Och visst finns det misär men det finns också så väldigt mycket "Grekland". Jag tror att många turister som söker det "genuina Gekland" kanske lättare skulle hitta det i Aten nu än ute på öarna. Jag tycker det är så härligt att trots att det är en miljonstad finns så mycket "kvarterskänsla" på visssa ställen. (säger jag som är en riktigt lantis från en småstad i Sverige. För mig är Chania där jag bor en storstad)

Grekland nu sa...

Monica P - Ja, man får verkligen hoppas han såg något positivt också och kanske fångade något sånt på sina bilder. Men är man ute efter det negativa så hittar man ju det...
Monika M Ringborg - Jag tycker också att Aten är en fantastisk stad, med många kontraster. Jag har själv promenerat i de förfallna kvarteren och vet att de finns, men det blir så ensidigt när man BARA skildrar detta! Och när solen lyser och ger stan det där typiskt attiska ljuset, då är stan magisk, håller med dej...
Inga-Britt - Det finns så mycket att se och göra i Aten, så där kan man tillbringa mycket tid! Synd att du inte kunnat återvända!
M - Helt rätt, ingenting blir bättre genom att enbart fokusera på eländet. Visst kan man behöva tala om problemen, men när en utställning om en stad som ska visas i ett annat land har rubriken "En stad i fritt fall" och ENBART visar dessa dystra bilder, ja då blir det fel.
Anita - Det stämmer nog att det finns en hel del kvarterskänsla kvar i stan! Det märker jag också när jag är hos min väninna som bor mitt i stan. Grannarna känner varann, de hälsar och pratar.

Anonym sa...

Förstår att du reagerar. Skulle vara som att bara visa svart-vita bilder av Wales kolgruvemisär och inte något av det vackra. Bra att du gav oss lite fina bilder att njuta av! Jag är nu i det soliga och dköna Spanien, som du kanske sett på min blogg.

Anonym sa...

Minnet är kort,brukar folk säga och det stämmer.Det var inte länge sedan Sverige gick genom en svår ekonomisk kris.Det var på 90-talet.Folkhemmet försvann,många blev arbetslösa,fastnade i arbetslösheten.Göran Persson (f.d.statsminister) förklarade att den som har skulder inte är fri.Plötsligt fanns hemlösa,tiggare på gator i Sverige.Har det blivit bättre?För visa grupper har det blivit bättre men hemlösa och arbetslösa har inte försvunnit.Dem här bilderna påminner om vissa ställen i centrala Stockholm!

Grekland nu sa...

lena - Precis, jämförelsen med att bara visa kolgruvor i Wales är helt rätt! Och dina bilder från Spanien är ljuvliga, det är så vackert där...
Anonym - Jag tror att man kan hitta misär, slitna kvarter och hemlösa i alla städer - och det är viktigt att komma ihåg!