Sidor

onsdag 12 november 2014

Den rika historien under jorden

För några veckor fick vi uppfattningen att utgrävningarna i Amfipolis hade hittat allt av värde. Graven var plundrad och vi skulle nog aldrig få veta vem som begravts där.


Men idag kom nya spännande uppgifter. Djupt nere under golvet i tredje kammaren har man nu hittat platsen där kistan legat och där fanns både skelettrester och utsmyckningar! Nu återstår att med modern teknik försöka få fram vem denna betydelsefulla person var som fick äran att ligga i en sådan pampig grav...
Förresten så har man just hittat en - oplundrad - grav i Vergina (tre mil från Naousa). Även denna från Alexander den stores tid. Nu undrar vi alla vem detta kan ha varit? (samtliga bilder från kulturdepartementet)

Kanske grekerna är fattiga, arbetslösa och skuldtyngda för tillfället, men den rika historien kan ingen ta ifrån dem!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir mer och mer spännande. /Lena

Anonym sa...

Väldigt spännande och imponerande! Som vanligt inte en rad om detta i svensk media.

Anonym sa...

Intresset är verkligen på topp , jag hör folk prata om detta som inte brukar bry sig så mycket om den gamla tiden...

Om man växer upp i skuggan av Akropolis och andra ställen ser man kanske inte storheten i det hela. men nu har det varit något nytt mest varje dag som eggat intresset.

Min svärfar jobbade hela sitt liv i Plaka men hade aldrig varit upp på Akropolis. - "en massa sten"...
Monica P

Ingrid sa...

Hej. Du skriver att kanske är grekerna fattiga, arbetslösa och skuldtyngda för tillfället, men den rika historien kan ingen ta ifrån dem. Det stämmer absolut. Men tyvärr hjälper det inte människorna som lever nu. Hade man själv varit i den situationen såsom arbetslös hade man nog inte tänkt på den kulturella historien. Det bara är så. Om ca. 10 år är förhoppningsvis läget lite bättre för Grekland. Att bygga upp ett land på 4-5 år går helt enkelt inte. Det har tyvärr försummats alldeles för mycket i det förgångna.

M sa...

Åh det är så spännande, och jag tror faktiskt också att det är skönt för grekerna som mest får skäll i media annars. Förhoppningsvis hjälper detta den sargade självbilden lite. Men sedan måste jag också säga att jag tycker det är synd att så få "vanliga" greker intresserar sig för sina fornlämningar, precis som Monika skriver så vet jag också flera Atenare som aldrig satt sin fot på Akropolis. MVH, M

Grekland nu sa...

Lena - Ja, visst blir det!
Anonym - Tycker också det är lite dåligt med rapporteringen i svensk press om detta.
Monica - Håller med dej om att intresset den här gången är stort hos folk som annars inte är intresserade, kanske är det den täta rapporteringen i media som gör att vi nästan kan följa utgrävningarna på plats. Men visst har jag också stött på människor som mest tycker det är "en massa sten"...
Ingrid - Självklart är det så att den som inte har jobb eller mat för dagen inte kan intressera sej för en antik grav, hur spännande den än är, men på en lite mer allmän nivå så har de här fynden på något sätt "stärkt" grekerna. Och jag tror också uppbyggnaden kommer att ta längre tid än vi trodde från början.
M - Just så, det stäker självbilden hos ett stukat folk, det tror jag också. Och det vore roligt om arkeologin rent allmänt fick ett uppsving hos en större del av befolkningen!

Anonym sa...

Jag tror inte grekerna känner sig varken sargade eller stukade, de har alltid varit ett stolt folk. Och tar inte åt sig av dålig kritik.

Maria sa...

http://www.di.se/#!/artiklar/2014/11/14/grekland-haller-andan-for-enorm-antik-grav/

Grekland nu sa...

Anonym - Visst är grekerna ett stolt folk! Men under de här svåra åren är det ändå många som känt någon sorts skuld och skam. Om den är befogad eller ej kan man ju diskutera.
Maria - Tack för länken! Roligt att se att även svenska media skrivit något!