Sidor

lördag 22 november 2014

Novembers guldkorn (jodå, de finns!)


 Fem grader och en strålande sol, bättre väder kan man väl inte få i november. Så trots en något vacklande hälsa så tog vi imorse en skön promenad längs floden Arapitsa. Längs den delen som rinner genom stan. Eller rinner och rinner, den störtar sej ner för det ena fallet efter det andra.
Det är kraft i vattnet, minsann, och förr i tiden utnyttjade man kraften till kvarnar och fabriker, men nu går det till spillo. Nu är floden bara ett pittoreskt - men mäktigt - inslag i stadsbilden. Det här fallet ligger i vårt grannkvarer.

De här frukterna hör också till november där de hänger på sina kala grenar. Λωτός heter dom på grekiska och man kan av namnet tro att det är detsamma som lotus på svenska (vilket ju är en blomma), men enligt Wikipedia heter dom persimoner på svenska (Diospyros på latin). Nån som brukar äta dom eller göra något med dom?
Jo men visst, konstaterade jag efter promenaden, såna här dagar kan till och med trista november visa fram ett och annat guldkorn...

10 kommentarer:

Anonym sa...

De lotos som vi köper här är stora, som apelsiner ungefär, så det här ser ut att vara en annan sort. De såldes lite tidigare men jag köpte inga i år. Nu är det granatäpplen och citrusfrukter som gäller för oss. Jag vill helst äta det som är aktuellt för säsongen. Vårt klimat här i sydöst är inte alls som ert! Mest städsegröna träd och mycket sällan minusgrader. Bergen har fått en grön ton och gräset är 15 cm högt runt huset.
Monica P

Anonym sa...

Kan du möjligen skicka hit några frön? Om det är den lotus/persimon vi äter här innehåller den ett antal svarta frön, cirka 1 cm, platta. Om du vill göra det ska jag skicka min adress.
Monica P

Grekland nu sa...

Monica - Granatäpplena är över sen länge hos oss och några citrusfrukter har vi tyvärr inte, så visst är det så att klimatet är olika hos er och oss! Jag plockade några persimoner men de hade inga frön alls! Kanske för att de nu är nästan övermogna? Annars skulle jag gärna ha skickat dej några frön!

Anjas Hill sa...

Inte så tokigt för att vara november. Ser riktigt härligt ut. Vi har här i Göteborgstrakten inte sett solen på en månad - typ.
/Anja

Anonym sa...

Nu har jag besökt galleri kontrast. Staffan Löwstedts foton av Aten visar bara elände. Det verkar som han har fotot bara på en och samma plats. Det skulle inte vara någon större skillnad om han tog bilder av Sergellplattan eller de nergågna stockholmsförorterna.

Anonym sa...

Ja, tack i alla fall. Jag gillar att pilla ner frön i små pytsar och krukor fast det är sällan de tar sig. Nån sa att frukt man köper är framdriven med "våld" , hormoner kanske, så de är inte möjliga att få att gro...Bästa granatäpplena odlas på Astypalea och håller sig väldigt bra i en låda på verandan. Som vinteräpplena i Sverige: vår källare luktade äpple från förrådet där jag bäddat in lager efter lager i tidningspapper och gamla lakan, vad jag hade. Rena nöjet för en norrlänning som inte var van vid hemplockad frukt.
Monica P

Grekland nu sa...

Anja - usch ja, jag minns de där solfattiga novembermånaderna i Sverige, här har det regnat mycket men då och då tittar solen fram i alla fall.
Anonym - intressant att höra! Trist när detta blir den enda bild av Aten som förmedlas.

Grekland nu sa...

Monica - jag minns den där äppellukten från min barndom också... Idag plockade maken ett par persimoner som inte var så övermogna, men det fanns inga kärnor i dom heller, tyvärr!

Anonym sa...

Vet inte vad frukterna heter, men fina bilder att njuta av. Nu är jag tillbaka hemma i Wales efter drygt två månader i Spanien. Inte direkt samma väder, men skönt att vara hemma.

Grekland nu sa...

Lena - Oj, två månader i Spanien, det låter härligt, kan tänka mej att vädret var bättre där. Frukten kallas visst för persimoner i Sverige har jag förstått av flera läsare och den finns att köpa även där.